Gaasterland trekt ook veel toeristen in de herfst en winter

Fietsen en wandelen in de Friese Alpen

RIJS (NL) – Met Appelscha en Oranjewoud is Gaasterland één van de oudste vakantie- en schoolreisbestemmingen in de Friese bossen. Het golvende landschap van Gaasterland is een grondmorene, een mengsel van klei, leem, zand en grote keien uit Scandinavië. Een honderden meters dikke gletsjer smeerde die bagger 200.000 tot 120.000 jaar geleden uit over Noord-Nederland.


Fietsen en wandelen in heuvelachtig Gaasterland op een mooie herfstdag, zondag 8 oktober 2017. Fotografie: © Albert Hendriks Friesland Holland News.

Gaasterland, de gemiddeld tien meter hoge bult tussen Lemmer en Stavoren, is in feite een door ijs opgestuwde wal met veel fijn vermalen gesteente uit rotsformaties in Zweden en Finland. In die landen waren ooit hoge bergen, net als de Alpen en de Pyreneeën, samengesteld uit gesteente dat ongeveer twee miljard jaar geleden onder hoge temperatuur en druk uit het midden van de aarde naar buiten werd geperst. Weer, wind en ijs vlakten die bergen af tot hoge heuvels. Grote delen van Zweden en Finland zijn bedekt met los morenemateriaal uit de laatste ijstijd, waaronder miljoenen zwerfkeien. Die tref je ook in de ondergrond van Zuid-Friesland aan, onder andere in de vaak harde bodem van de Friese meren tussen Sneek en Stavoren.

Nautical lifestyle in Friesland

Over Gaastra, Miedema, Gill en TNG dutch design horloges uit Zwitserland

LEMMER - BAKHUIZEN (NL) – Toen Douwe Gaastra in 1897 op 22-jarige leeftijd in Sneek een zeilmakerij startte, zal hij zeker niet bevroed hebben dat zijn zeilen en het Gaastra-logo, de Sneker waterpoort, wereldberoemd zouden worden. Ze zijn er nog steeds, de Gaastra zeilen en Gaastra kleding. Gaastra Sportswear werd heuse lifestyle vrijetijdskleding waarin zich ook niet-watersporters graag steken. Ook zandhazen op de Lüneburgerheide dragen Gaastra, zelfs met de naam onwijs groot op de borst, arm of rug. Welk ander merk kreeg dit voorelkaar?

Watersport is een lifestyle met kleding waarin functionaliteit en mode verweven zijn. Het horloge onderstreept de favoriete bezigheid van de zeiler op het werk en in zijn vrijetijd. Op de foto toont Hendrik de Boer van Nautic Shop Lemmer TNG horloges uit Zwitserland.

Watersport, en dan met name zeilen, is een sportieve bezigheid die weer volop in de belangstelling staat. Anno nu smelten functionaliteit en fashion samen, wat je bijvoorbeeld kunt zien in de grote Nautic Shop van Hendrik de Boer aan de Nieuwedijk in Lemmer, vlakbij de historische Lemster sluis, de poort van Friesland. Als het om echte beoefening van de zeilsport gaat, treden de laatste jaren merken als Musto, Helly Hansen en Gill meer en meer op de voorgrond.

Publicatiedatum: 10 oktober 2016 - Reporter: Albert Hendriks

Dorp tussen Friese meren en IJsselmeer ligt goed in de markt

Koudum de hoogst gewaardeerde gastheer van Friesland

KOUDUM (NL) – Het dorp Koudum in de Zuidwesthoek van Friesland speelt zich aardig in de kijker. Omroep MAX maakte de afgelopen zomer een week lang live tv op gastvrij vakantiepark De Kuilart aan de Fluezen. Frieslands veelzijdigste en mede daardoor populairste hotel aan het water, Galamadammen aan de Morra, is druk met de opwaardering van het interieur van het restaurant en de tweede jachthaven. En nu heeft het in de bebouwde kom gelegen pension Perruque groot nieuws.

Nico Kuijper en Janny Kuijper-Pruiksma van het Koudumer logement runnen de populairste Bed & Breakfast van Nederland, althans volgens accommodatiebeoordelaar Zoover. De gastheer en -vrouw benaderden half Nederland, gasten die recent en ooit bij hen hadden geslapen, voor een beoordeling, een review. Het gemiddelde viel héél hoog uit: 9,4. En dan niet op de schaal van Richter, maar als een echt rapportcijfer.

Onderneemster Lilian Hermans uit Madrid en marketeer Renée Kooijman uit Bilthoven (vriendinnen, respectievelijk eerste en tweede van rechts op de foto) denken dat het de komende winter “oan giet” en begonnen zaterdag 8 oktober 2016 bij het populairste pension van Nederland, bij Perruque van Janny en Nico Kuijper (derde en vierde van rechts), aan een verkenningstocht op de fiets, uitgezet door Friesland Holland Travel. Fotografie: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Onderneemster Lilian Hermans uit Madrid en marketeer Renée Kooijman uit Bilthoven (vriendinnen, respectievelijk eerste en tweede van rechts op de foto) denken dat het de komende winter “oan giet” en begonnen zaterdag 8 oktober 2016 bij het populairste pension van Nederland, bij Perruque van Janny en Nico Kuijper (derde en vierde van rechts), aan een verkenningstocht op de fiets, uitgezet door Friesland Holland Travel. Fotografie: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Tekst: Albert Hendriks 19 juli 2016

Gaasterland ideale startlocatie

De Elfstedenroute, een wereldreis in Friesland

SLOTEN (NL) - Eens in je leven moet je de Elfstedentocht gereden of gevaren hebben, anders mis je de beleving van een flink deel van de rijke geschiedenis van Nederland. Sinds de laatste Elfstedentocht op de schaats in januari 1997 is het wereldwijd bekend Fries erfgoed.

Het meest gevarieerde deel van de 254 km lange fiets-, wandel-, peddel-, motor- en autoroute voert door de kleinste stad ter wereld, Sloten, en het tussen de Friese meren en het IJsselmeer gevatte zachtglooiende bosrijke Gaasterland.

Sloten is één van de best bewaard gebleven Friese Elfsteden.

In Gaasterlands Streekmuseum Eppinga State in Sondel

Taxatiedag oude boeken op 14 mei 2016

Arie Molendijk uit Rotterdam heeft al 1500 taxatiedagen achter de rug. 14 mei is hij in Sondel.

Arie Molendijk uit Rotterdam heeft al 1500 taxatiedagen achter de rug. 14 mei is hij in Sondel.

SONDEL (NL) – Op zaterdag 14 mei 2016 van 10.00 tot 13.00 uur kunnen boekenbezitters met hun oude boeken, bijbels, albums, handschriften, ansichtkaarten en documenten terecht in het Gaasterlands Streekmuseum Eppinga State, Jac. Boomsmastraat 2 in Sondel voor een waardebepaling door Arie Molendijk.

Na zijn jubileum van 1500 taxatiedagen van oude boeken, bijbels etc. op zijn verjaardag 19 december vorig jaar in de stadsbibliotheek van Rotterdam gaat de bekende Nederlandse boekentaxateur uit Rotterdam gewoon door met taxeren. “Op naar de 2000,” meldt hij.
De heer Molendijk organiseerde destijds twee keer per jaar een veiling van oude en antieke boeken en was organisator van diverse boekenmarkten in den lande, zoals de Veluwse boekenmarkten. Hij is vooral gespecialiseerd in oude geschiedenis, topografie, (staten)bijbels en theologie. Ook oude foto’s, ansichtkaarten en albums zijn welkom in het Gaasterlandse museum dat tijdens de taxatie kan worden bezocht.

Publicatiedatum: 15 april 2016 - Reporter: Albert Hendriks

Topspektakel start zaterdagmorgen 7 mei 2016 bij camping ’t Hop in Gaasterland

Voorpret Leeuwarden 2018 begint: 600 oldtimers dwars door binnenstad!

De Elfsteden Oldtimerstoet passeert Hindeloopen. Fotografie: Matty van Wijnbergen.

De Elfsteden Oldtimerstoet passeert Hindeloopen. Fotografie: Matty van Wijnbergen.

WIJCKEL (NL) – Zaterdag 7 mei 2016 gaat in Gaasterland, bij camping ’t Hop in Wijckel, de grootste oldtimerrally van Europa van start: de 31-ste Elfsteden Oldtimerrally. Een kleine 2000 eigenaren, monteurs en bestuurders van meer dan 600 voertuigen — 400 auto’s en trucks en 200 motoren uit de periode 1903-1950 — uit heel Europa doen mee. De meesten verblijven wel een week in Friese accommodaties!

Publicatiedatum: 29 maart 2016 - Reporter: Albert Hendriks

Zwaar geschut bij opening tentoonstelling Evert van Hemert in stadhuis Sloten

Acteur en televisiepresentator Bavo Galama betrokken bij schietincident in Elfstedenstadje

“It giet oan”. Henk Kroes, de oud-voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden, loste het kanonschot ter gelegenheid van de onthulling van ‘Pietsje en Evert van Hemert’s expositie in het stadhuis op de achtergrond.

“It giet oan”. Henk Kroes, de oud-voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden, loste het kanonschot ter gelegenheid van de onthulling van ‘Pietsje' en de opening van Evert van Hemert’s expositie in het stadhuis op de achtergrond.

SLOTEN (NL) – Het leek vrijdagmiddag 25 maart 2016 of Henk Kroes, de oud-voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden, Evert van Hemert’s bronswerk ‘Pietsje’ voor de ingang van het stadhuis van Sloten van de sokkel wilde schieten. Cabaretier, acteur en televisiepresentator Bavo Galama had de stadschutterij met stadsomroeper Pieter Haringsma ingehuurd om de magische Friese woorden ‘It giet oan’ van Kroes kracht bij te zetten.

Publicatiedatum: 8 december 2015 
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl 

Michelin-sterren voor De Heeren van Harinxma (Lauswolt), Koriander en Elevé

Maar....... Frysk Pompeblêd gaat naar Jans in Rijs voor koken met Friese streekproducten!

Logo Frysk Restaurant.
 

RIJS (NL) – Michelin-sterren aan de Friese hemel. Restaurant De Heeren van Harinxma van Bilderberg landgoedhotel Lauswolt kreeg 7 december 2015 eindelijk weer een ster. Koriander in het centrum van Drachten en Elevé in WTC Westcord hotel in Leeuwarden hadden ‘m al en houden hem.

Eén of twee Michelin-sterren op de gevel, dat staat niet verkeerd, maar wat is nou leuker dan onderscheiden worden omdat je niet Dutch Cuisine, maar juist de Friese keuken vooropstelt. Dat doet de in Joure woonachtige Beene de Leeuw van hotel-restaurant Jans in Rijs al jaren met groot enthousiasme en zónder kapsones. Hij werkt het hele jaar door met Friese streekproducten en dat doet hij volgens de boekers van culinaire arrangementen van Friesland Holland Travel zo goed dat hij een Frysk Pompeblêd verdient! Het restaurant van Jans aan de rand van het prachtige Rijsterbos aan het IJsselmeer is dus in 2016 officieel een echt Frysk Restaurant, herkenbaar aan het couvert met een groen pompeblêd.

Publicatiedatum: 2 oktober 2015
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

Kunstroute Friesland: Evert van Hemert verleent asiel aan vluchtende mollen en wormen

Kolderwolde bron van inspiratie en ergernis, maar daar ontstaan de mooiste vrouwen

Kunstenaar Evert van Hemert vestigde zich in 1992 in Kolderwolde met vrij uitzicht op het meer Fluezen, in het Nederlands Fluessen. Die uitkijk heeft hij nog steeds maar dan moet hij naar de eerste verdieping van zijn nieuwe expositieruimte gaan of, net als zijn manager en partner Anna van der Goot, op een stoel gaan staan. Van Hemert denkt zijn verrekijker binnenkort weer te kunnen gebruiken.
Kunstenaar Evert van Hemert vestigde zich in 1992 in Kolderwolde met vrij uitzicht op het meer Fluezen, in het Nederlands Fluessen. Die uitkijk heeft hij nog steeds maar dan moet hij naar de eerste verdieping van zijn nieuwe expositieruimte gaan of, net als zijn manager en partner Anna van der Goot, op een stoel gaan staan. Van Hemert denkt zijn verrekijker binnenkort weer te kunnen gebruiken.

KOLDERWOLDE(NL) – Nico de Haan zal deze vreemde vogel niet snel spotten, want hij verblijft midden in een Gaasterlands maïsveld. Freek Vonk ontdekt hem eerder in het boeren oerwoud van Kolderwolde, de woonplaats van de beeldend kunstenaar en kunstschilder Evert van Hemert.

Een aparte vogel, uiteraard, want hij komt uit Holland. Uit Haarlem om precies te zijn. Daar stapte hij op 25-jarige leeftijd uit het reclamevak om zich met zijn hele gewicht op mollige vrouwen met kleine speelse borsten te storten. Van brons. En één van vlees: zijn ‘assistente’ Anna van der Goot, het enige model ter wereld die de kunstenaar kan besturen, maar dan moet ze zo ongeveer bovenop hem gaan zitten. Respect voor haar en aanverwante vrees lijken Van Hemert te hebben geïnspireerd tot het maken van minder corpulente lijven, slanke ‘famkes’ op acryl.

Met stoere zeilschepen van de Friese Vloot vanuit Stavoren

Moet je eens gedaan hebben: middagtocht op het IJsselmeer, langs de kust van Gaasterland

STAVOREN (NL) – Meezeilen op een traditioneel zeilschip? Dat mag en kan iedereen. De zeilen hijsen, even schipperen (maar niet met de regels), languit op het zonnedek, unieke foto’s van Friesland vanaf “zee” maken, genieten van sterke verhalen van buitenlandse gast-matrozen als Anna Martinez Vidal uit Spanje en Marlen Kloppenborg uit Duitsland. Zeg het maar!

De schepen van de Friese Vloot in Stavoren, die van alle gemakken zijn voorzien (keuken, toiletten enz.) varen deze zomer, speciaal voor dagtoeristen, zes keer uit. De trossen gaan los bij minimaal zes passagiers. Zeilervaring hoef je niet te hebben, maar je moet wel een beetje lenig en handig zijn om de belevenis van een zeeman of –vrouw te kunnen ondergaan. Gevaarlijk is zo’n zeiltocht beslist niet. Bovendien zijn er rijkelijk reddingsmiddelen aan boord en wordt langs de Friese IJsselmeerkust gevaren. Dus.....

Vanaf 3 mei 2015 elke eerste zondag van de maand open

Kunstroute Gaasterland: een fietstocht langs artistieke scheppers

KOLDERWOLDE (NL) – 3 Mei is het de eerste zondag van de zomer van 2015 waarop de 8 ateliers van Kunstroute Gaasterland weer collectief geopend zijn van 12.00 tot 17.00 uur.  Vanaf dan zijn iedere eerste zondag van de maanden mei tot en met oktober 2015 de ateliers gezamenlijk geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

U maakt op de 25 km lange route kennis met de kunstenaars zelf en hun werk: etsen, mozaïek, schilderijen, grafiek, sieraden en beelden van: Reinder Homan, Sofie Hupkens, Hansje Busquet, Saskia Zuiderduin, Famke Hajonides, Greetje Feenstra, Evert van Hemert en Bram de Smit.

Download de flyer met info, data en adressen op: www.kunstroutegaasterland.nl

Meer informatie over Gaasterland en de kunstroute:
http://www.gaasterland-touristinformation.nl/nl/
www.kunstroutegaasterland.nl

 

In Kunstroute Gaasterland participeren acht kunstenaars.
In Kunstroute Gaasterland participeren acht kunstenaars.
De totale route is circa 25 km, dus uitstekend geschikt als fietstochtdoor het bos- en merenrijke Gaasterland. U herkent de deelnemende ateliers aan dit logo bij de entree.
De totale route is circa 25 km, dus uitstekend geschikt als fietstocht door het bos- en merenrijke Gaasterland. U herkent de deelnemende ateliers aan dit logo bij de entree.

Bed and Breakfast in Friesland

Rijsterbosch in de wolken met 5 tulpen

Bed and Breakfast Rijsterbosch.
Bed and Breakfast Rijsterbosch.

RIJS (NL) – Bed & Breakfast Rijsterbosch in Rijs is op 6 maart 2015 officieel ingedeeld in de klasse van vijf tulpen. Dit is de hoogste klasse van het Nederlandse classificatiesysteem voor bed & breakfasts. B&B Rijsterbosch ontving de vijf tulpen na een bezoek van een mystery guest van Stichting Bed & Breakfast Nederland.

Uit het rapport van de mystery guest: “Bed & Breakfast Rijsterbosch is een prachtig gerestaureerd, ruim herenhuis, dat naast privé bewoning ook jarenlang dienst heeft gedaan als hotel restaurant. De kamers zijn sfeervol verbouwd en ingericht. De eigenaren hebben jaren in Zweden gewoond en in de inrichting komt dat terug, de sfeer doet ook wat Engels aan. Hoewel de kamers qua grootte en inrichting verschillend zijn voldoen ze toch allemaal aan een hoge standaard. Je voelt je er goed! De B&B eigenaren zijn uiterst vriendelijk en verzorgen een prima ontbijt voor de gasten. Zuidwest Friesland biedt veel vormen van recreatie en vanuit het pand kunnen heerlijke wandelingen worden gemaakt naar het IJsselmeer en de bossen. Het Bed & Breakfast biedt, op verzoek, ook maaltijden en heeft een afzonderlijke ruimte met terras voor de dagrecreanten.“

Classificatie
De Nederlandse Bed & Breakfast Classificatie stelt minimum kwaliteitseisen aan deelnemende B&B's en geeft inzicht in de kwaliteitsverschillen. Deelnemende B&B’s worden gerangschikt in klassen van 1 t/m 5 tulpen. Het classificatiesysteem wordt uitgevoerd door Stichting Bed & Breakfast Nederland en de controle gebeurt door middel van mystery guests. Alle geclassificeerde B&B’s zijn te vinden op www.bedandbreakfast.nl en www.bedandbreakfastclassificatie.nl

Stichting Bed & Breakfast Nederland: “Een bed & breakfast met vijf tulpen biedt voorzieningen, service en kwaliteit van topniveau. De inrichting is tot in de puntjes verzorgd en de eigenaar haalt alles uit de kast om de gast een fantastisch verblijf te bezorgen. Daarnaast is er veel privacy, want B&B's in deze klasse hebben altijd privé-sanitair bij de gastenkamers en vaak ook een eigen entree.”

Bed and Breakfast Rijsterbosch.

Bed and Breakfast Rijsterbosch.

Bed and Breakfast Rijsterbosch.

Meer informatie Rijsterbosch:
www.rijsterbosch.nl
https://www.bedandbreakfast.nl/bed-and-breakfast-nl/rijs/bed-breakfast-rijsterbosch/60132/

Meer informatie over de omgeving van Rijsterbosch:
http://www.gaasterland-touristinformation.nl/nl/
http://www.ijsselmeerfriesland.nl/nl/
http://www.lemmer-touristinformation.nl/nl/

Meer informatie bed and breakfasts in Friesland:
http://www.fhbedandbreakfast.nl/NL/
www.frieslandholland.nl

Publicatiedatum: 1 december 2014
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

Fryslân Fan

Jos Pâques

Jos Pâques uit Balk.
Jos Pâques uit Balk.

BALK (NL) –Internationaal zakendoen is werken met mensen, passie en lef hebben, meedoen aan handelsmissies, vertrouwen hebben in jezelf en potentiële afnemers, talen en culturen kennen en om kunnen gaan met fikse tegenslagen. Blijf anders maar thuis. Dat was in het kort de boodschap die de internationaal actieve ondernemer Jos Paques van Paques afvalwaterzuivering in Balk donderdag 27 november 2014 achterliet in het World Trade Center in Leeuwarden.

Kunstkring Gaasterland eert bekende Nederlandse dichter en socialist in historisch pand in Balk

Expositie ‘150 jaar Herman Gorter’ met vele kunstenaars

Balk inspireerde Herman Gorter tot het schrijven van zijn bekendste gedicht, Mei.
Balk inspireerde Herman Gorter tot het schrijven van zijn bekendste gedicht, Mei.

BALK (NL) – Op 26 november 2014 is het 150 jaar geleden dat de ook in het Friese Balk bekende dichter Herman Gorter in Wormerveer werd geboren. Hij overleed 15 september 1927 in St-Joost-Ten-Noode in Brussel. Kunstkring Gaasterland herdenkt Herman Gorter met een festival en een bijzondere expositie in een monumentaal pand aan de Van Swinderenstraat in Balk. De opening wordt 14 november 2014 verricht door cultuur- en taalgedeputeerde Jannewietske de Vries (PvdA) van de provincie Fryslân. De expositie is voor het publiek te bezoeken van 15 tot en met 28 november 2014 van maandag tot en met zaterdag tussen 14.00 en 17.00 uur op het adres Van Swinderenstraat 7 in Balk.

Nieuwe Bed & Breakfast in Rijs

100 Jaar oud landhuis werd gasthuis


RIJS (NL) – Maja Ganzevles en Michel Lunenberg hebben eindelijk hun Bed and Breakfast Rijsterbosch aan de Marderleane in Rijs kunnen openen. Het fraai gelegen Landhuis Rijsterbosch, voorheen van hotelbaas Koos de Jong (hotel Gaasterland) en natuurbeschermingsorganisatie It Fryske Gea, stond acht jaar leeg.

Nieuw in Rijs: Bed & Breakfast Rijsterbosch. Nieuw in Rijs: Bed & Breakfast Rijsterbosch.

Nieuw in Rijs: Bed & Breakfast Rijsterbosch.


“Na een verbouwing van meer dan 10 maanden hebben we nu de deur van onze B&B geopend. Het monumentale pand heeft een volledige metamorfose ondergaan en heeft nu weer de allure van weleer. Huize Rijsterbosch kent een lange historie en is een van de bijzondere en statige panden in het dorp. Na bijna 8 jaar leeg te hebben gestaan heeft het pand weer een nieuwe bestemming gekregen: een Bed & Breakfast in een klassieke en sfeervolle stijl. Het pand had veel achterstallig onderhoud en aan de binnenzijde waren onder andere verlaagde (systeem)plafonds aangebracht en met vele verbouwingen in het verleden zijn veel van de originele details verloren gegaan of vernield. Nu is veel weer in ere hersteld. De syteemsplafonds zijn vervangen door stucplafonds met lijsten en ornamenten, alles is geschilderd en details uit de zeventiger jaren zijn verwijderd. Ook aan de buitenzijde is veel veranderd. Het gehele pand is nu geschilderd in kleuren die bij het pand horen. Ook de tuin heeft een complete gedaanteverwisseling ondergaan, maar ook hier zal de komende tijd nog veel arbeid verricht moeten worden, evenals hier en daar binnen. Maar overnachten in stijlvolle luxe kan nu al.”

Info Rijsterbosch: www.rijsterbosch.nl
Info Gaasterland: http://www.gaasterland-touristinformation.nl/nl/
Info top B&B’s in Friesland: http://www.fhbedandbreakfast.nl/NL/

Nieuw in Rijs: Bed & Breakfast Rijsterbosch. Zo zag ‘Rijsterbosch’ er september 2009 uit, toen nog in het bezit van It Fryske Gea.
Nieuw in Rijs: Bed & Breakfast Rijsterbosch. Zo zag ‘Rijsterbosch’ er september 2009 uit, toen nog in het bezit van It Fryske Gea.

De Vossenhoek is nu verbonden met Galamadammen en Slotermeer

Bungalowpark met ligplaatsen voor sloepen midden in de Gaasterlandse bossen!

Marinapark De Vossenhoek heeft een grote (vis)vijver die ook dienst doet als zwaaikom voor sloepen en de rondvaartpraam Simmermoarn.
Marinapark De Vossenhoek heeft een grote (vis)vijver die ook dienst doet als zwaaikom voor sloepen en de rondvaartpraam Simmermoarn. 

RIJS (NL) – Dit verwacht niemand die via de Marderleane, een typische laan, door het Gaasterlandse “kuuroord” Rijs rijdt: een marinapark! Op het adres 9a, verscholen in het groen, bevindt zich chalet- en caravanpark De Vossenhoek. Op het nieuwe chaletpark staan 17 luxe chalets, grotendeels aan vaarwater! Twee percelen met een ligplaats aan de tuin, voor een sloep of andere lage boot, zijn nog te koop.

Ligplaats in het bos? Jawel, De Vossenhoek heeft een verbinding via de Wytikkersfeart (Witakkervaart), de Spoekhoeksterfeart en het riviertje De Luts een verbinding met de meren De Morra en De Fluezen (Fluessen) en de Sleattemer Mar (Slotermeer). Je kunt sinds dit voorjaar van het Rijster bungalowpark naar Galamadammen, Balk en Sloten varen. Met dank aan de provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân en de gemeente De Friese Meren. Dit trio maakte namelijk de volkomen dichtgeslibde “takkenroute”, de vaarweg Balk-Galamadammen en de zijvaarten, weer fatsoenlijk bevaarbaar. Dat gebeurde in het raam van het miljoenenproject Friese Merenproject. Dat project loopt in 2015 af. Het op diepte brengen van de Gaasterlandse beken en vaarten, de Turfroute rond Gorredijk en Appelscha en de nieuwe ecosluis van Stavoren zijn de laatste stuiptrekkingen.